top of page
LekkerNijver is een klein imkerbedrijf gespecialiseerd in hoogwardige honing en bijenproduten van kleinschallige imkers uit mooie natuurgebieden.
Bijenhouder van Lekkernijver, beekeeper

Onze honing komt uit de mooie natuurlijke omgevingen in Litouwen. Het is een land die ongeveer even groot is als Nederland maar er wonen 6 keer minder mensen. Daarom is er veel meer ruimte voor de natuur om zijn gang te gaan. Elke jaar halen we honing bij drie bijenhoudsters die we inmiddels goed kennen. Snieguolė, Virginija en Vyta leveren de meest bijzondere honing vanuit noord-west, midden en west-zuid van Litouwen. Meer informatie over deze bijzondere vrouwen kunt u vinden bij ‘partner imkers’.

Over mij

LekkerNijver is opgericht in 2014 door mij, Agnė Keizer. Voor zolang ik me herriner hield mijn vader bijen in onze appelboomgaard in Litouwen. In 2012 ben ik in de wereld van de Londense stadsimkers ingedoken voor een onderzoek voor mijn studie en daar heb ik het innemenheid van het bijenhouden herontdekt.

 

Terug in Nederland hebben ik en mijn man imkercertificaten gehaald bij de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. Daarna heb ik me gespecialiseerd tot een honingkeurmeester. Ik blijf leren over honing, bijenproducten en over/van bijen want daar je bent nooit uitgeleerd!

Vijf jaar lang hebben we bijen gehouden in de duingebied in Bloemendaal, Hoeksche Waard en uiteindelijk de Biesbosch, maar met de uitbreiding van het gezin heb ik afscheid moeten nemen van onze bijenvolken. Maar mijn liefde en fascinatie voor bijen is zeker niet voorbij: nu deel ik mijn kennis als mentor met beginnende imkers.

Over onze honing

Honing is net als wijn, kaas of andere natuurlijke producten: het heeft een rijk palet van smaken die per seizoen verschillen. Er is zo veel meer dan een "gemengde EU- en niet-EU honing" uit een spuitbusje uit de supermarkt. 

 

De smaak, textuur en kleur van honing wordt bepaald door de nectar van planten waarop bijen vliegen. Als met veel natuurlijkeproducten de eigenschappen van honing ontwikkelen zich verder met de tijd, bv. honing met hoge glucose gehalte wordt sneller vast.

Er zijn monoflorale honingen die worden geoogst na het uitbloeien van een bepaalde soort plant (koolzaad, lindenbloesem, heide) en poliflorale honingen die door de bijen worden verzameld van veel verschillende planten tegelijk. De honing die wij verkopen is vaak polifloraal omdat het in natuurrijke omgevingen wordt verzameld waar geen conventioneel (en hierdoor vaak monofloraal) landbouw is de buurt is.

De honing die wij uit Litouwen halen is gecertificeerd volgens de EU regels als hoge kwaliteit honing. IKP certificering komt heel dichtbij de biologische certificering en houdt in dat:

  • de bijenkasten staan op afgelegen plekken, minimaal 3km van conventionele landbouw (vanwege de pesticiden en voedseltekort), grote wegen, fabrieken en andere industrie.

  • Honing wordt geslingerd en beward volgens speciale reglementen die opgesteld zijn om het beste kwaliteit van het product te behouden (bv. geen plastic potjes).

  • De bijen worden gehouden in houten bijenkasten.

  • Bijenziektes worden alleen met natuurlijke middelen behandeld.

  • Het ecosysteem wordt niet verstoord door het proces van imkeren.

bottom of page