top of page

Druppelende honingraat en gezoem van bijen... 

Verhalen over onze partner imkers.
 
 

Terwijl aan één kant een stukje bos ligt, liggen aan de andere kant velden met rogge en knopherik (wilde radijs). Ze zijn speciaal door Rančiai gezaaid voor een betere honingdracht van hun bijen, natuurlijk zonder enige bestrijdingsmiddelen.

 

De rest van de kasten van Rančiai staan in de grote appel- en perenboomgaard naast het huis van Alma’s oma.  Hier wordt vooral lente honing verzameld van paardenbloemen, fruitbomen  en andere lente en vroege zomerbloeiers.

 

Alma en Kęstas  hebben bijna hun hele leven af en aan bijen gehouden. Alma’s grootouders hadden 60 kasten  die werd overgenomen door familie Rančiai. Op dit moment hebben Alma en Kęstas ongeveer  100 kasten die ze samen verzorgen.  Ze oogsten niet alleen honing maar ook andere producten zoals stuifmeel, propolis en bijenwas. Allebei de imkers hebben veel te vertellen over bijen. Af en toe noemt Alma ze liefdevol “bitelės” (bijtjes), maar Kęstas vertelt ook dat soms “je je sentimenten opzij moet zetten” en rationeel moet nadenken, omdat  bijen altijd blijven verrassen en “ze geen sentimenten hebben”.

Wildbouw raat
2014-08-11 14.36adj.jpg
2014-08-11 14.42.46.jpg
2014-08-11 14adj2.jpg
2014-08-11 14.53adj.jpg
20110604106.jpg
Appelboomgaard van Ranciai
IMG_0043.JPG
Kęstas: "Als je zo'n volle honingraat uit de kast tilt... is het een fantastisch... ontroerend gevoel!"

 

De meeste kasten van familie Rančiai staan op plekken waar jij niet makkelijk met de auto kan komen: door de regen gegroefde zandweggetjes die ook nog af en toe helemaal met gras begroeid zijn. Het is wel heel fijn, zegt Kęstas, want er is weinig kans dat andere mensen bij de kasten kunnen komen.

 

De bijenkasten van familie Rančiai op de eerste locatie staan in de luwte van sparren, wilde kersen en hagedoornen. Volgens Alma zijn hun bijen heel blij met dit witte bloesemfeest in lente. De bijenkasten staan op een heuvel waar zich tussen de struiken een mooi uitzicht opent naar weilanden met enkele koeien, het Alšia beekje en een kleine moeras vorming aan de voeten van de heuvel. Aan de andere kant van de kasten groeit een gele zee van door de imker zelf gezaaide citroengele honingklaver. 

 

De bijenkasten op de tweede locatie staan afgelegen naast een stukje bos. Het is een zonnige plek met kleurrijke kasten:  fel blauwe, gele, groene en witte. Bijen kunnen zeker makkelijk hun huis terugvinden tussen de jonge berkenbomen. 

bottom of page