top of page

Druppelende honingraat en gezoem van bijen... 

Verhalen over onze partner imkers.
 
 

engelwortel, lathyrus en hysop. Antanas is blij dat er geen velden met conventionele landbouw in de buurt zijn vanwege de bestrijdingsmiddelen. De bijen van Snieguolė en Antanas halen ook nectar uit de honderdjarige lindebomen die groeien in een laan van een oud landhuis en uit het in de buurt liggende bos.

 

Omdat Snieguolė en Antanas goed zorgen voor de hygiëne en voor de continuïteit van de nectar voorraad van hun bijen, kunnen ze wel tot 100kg per kast per seizoen verzamelen. Wat ze verdienen herinvesteren ze in de nieuwe ontwikkelingen: Antanas heeft een klein houten huisje gebouwd waar 8 bijenkasten in zijn geïntegreerd. Twee personen kunnen op de houten bankjes boven de kasten liggen. Dat hebben wij ook uitgeprobeerd: het geluid van de werkende bijen en warme geur van honing, propolis en was is overweldigend!

 

 

 

Snieguolė: “Mijn belangrijkste doel is om zeker te zijn dat ik en mijn naasten honing van de hoogste kwaliteit kunnen eten” 

 

Snieguolė en Antanas vinden het geweldig om over bijen te praten, vooral bij een kopje van hun eigen kruidenthee en een stuk raathoning in plaats van een koekje. Toen Antanas met pensioen ging raakte hij gefascineerd door de geneeskrachtige eigenschappen van bijenproducten en besloot hij om eigen bijen te gaan houden. Zijn levenspartner Snieguolė, eerst een computer ingenieur, werd ook betrokken bij het bijenhouden. Allebei de imkers vinden het een intellectuele voldoening om met bijen te werken. Ze blijven  zich continu verdiepen in nieuwe ontwikkelingen.  Snieguolė en Antanas zijn heel trots op de wijze waarop ze werken – ze hebben tot nu toe geen enkel volk verloren door ziekte of verzwakking.

 

De bijenkasten van Snieguolė en Antanas staan op een geërfd stuk land in de oost van Litouwen, naast de Šventoji rivier. De imkers hebben 14 hectares gezaaid met bijenvriendelijke bloemen en kruiden zoals phacelia, honingklaver, dropplant, 

 

bottom of page