top of page

Druppelende honingraat en gezoem van bijen... 

Verhalen over onze partner imkers.
 
 
IMAG4450.jpg
IMAG4516.jpg
1IMAG4585.jpg
2014-08-13 14.23.46.jpg
IMAG4460.jpg
IMAG4455adj.jpg
2014-08-13 13.36.25.jpg
2014-08-13 13.28.06.jpg
2014-08-13 14.02adj.jpg
IMAG4602.jpg
3.IMAG4613.jpg
Vyta: “Wees niet boos, wees niet boos, voor mij maakt het niet uit dat je prikt, maar voor jou maakt het alles uit...”
(Vyta praat tegen een aanvallende bij).

 

Vyta Rusteikienė houdt al 50 jaar bijen. De 72 bijenvolken van Vyta staan in het Nationale park van Dzūkija. De grond van deze regio is niet zo vruchtbaar, waardoor er weinig landbouw is en grote gebieden met dennenbossen door de eeuwen intact zijn gebleven. In het Litouws is er de uitdrukking “Jei ne grybai ir ne uogos, dzūkų mergos būtų nuogos“, wat betekent: “Als er geen paddenstoelen en bessen in de bossen van Dzūkija waren, dan zouden de dorpsmeisjes naakt moeten blijven” (te arm om kleding te kopen).

 

Tussen de breed uitgestrekte dennenbossen in het gebied waar Vyta woont, schuilen kleine weilanden en oude dorpen naast beekjes en enkele boekweitvelden. De ongerepte natuur is een trekpleister voor diegenen die naar rust zoeken en soms zelfs 

een spirituele retraite. In de bossen in de buurt van Vyta’s boerderij is er namelijk een locatie voor mensen die door meditatie  naar geestelijke verrijking zoeken.

 

Vyta lijkt geen meditatie nodig te hebben om haar innerlijke rustig te behouden. Zij opent een bijenkast terwijl ze alleen een shirt met korte mouwen en een korte broek aan heeft. Zij doet wel een netje op haar haar om bijen te besparen: Vyta wil niet dat bijen in haar haren verstrikken en daardoor dood gaan.

 

Vyta’s kasten staan op 6 vaste plekken. De boekweit honing komt uit de Merkys vallei en de honingdauw honing wordt verzameld in de dennenbossen rond het Šilingis beekje. Net als elke imker die wij bezochten, heeft Vyta ons ook uitgenodigd voor een honingproeverij. Honing in Litouwen wordt vaak gegeten met komkommer of tomaat. Een heel verrassende combinatie die wij ontzettend lekker vonden. Vyta’s honing heeft een bijzondere smaak. Het is de donkerste honing met het meest pittige karakter in ons honing assortiment.  De honing uit dit gebied wordt door ook wel “mannenhoning” genoemd in Litouwen. Een karakteristieke honing en een echte verwennerij voor diegenen die het waarderen!

bottom of page